Batist Leman

February 22, 2012

Opinie: Over de 'rebranding' naar 'Digital Expert'

Als Automatiserings ingenieur (programmeur) bij Robovision was ik aanwezig op de algemene vergadering van Agoria waar de “Digital Expert” campagne werd voorgesteld. In wat volgt vertolk ik mijn persoonlijke mening, niet noodzakelijk die van Robovision.

Goeie bedoelingen…

De bedoeling van Agoria is om met deze campagne te zorgen voor een grotere instroom van jonge mensen naar technische richtingen. Gezien de grote vraag naar ingenieurs, informatici en techniekers allerhande en gezien de huidige economische situatie, is instroom enorm belangrijk. Het is dus goed dat er een campagne is, ik denk echter dat het fout zit met het concept van de campagne. 

Eerst en vooral: Hoeveel naamsveranderingen zijn er nodig om te beseffen dat het niet de naam is dat moet aangepakt worden? Na een tijdje wordt dat verengelsen (“digital expert” is bij mijn weten zelfs niet eens een voorkomende noemer…) wel redelijk “embarrassing”… 
Een “expert” wordt je niet door interesse in de randvoorwaarden van het beroep… “flexibele werkuren”, “aantrekkelijk loon”… dat is aangenaam, maar daardoor zal je geen goeie programmeur worden… of de eerste moet ik toch nog tegen komen.
Zonder af te doen aan het belang ervan, deze campagne lijkt opgezet door mensen van de HR afdeling en van de Marketing. Veel sporen van techniek zijn er niet te bespeuren. Hoe kan je dan jongeren prikkelen die oprecht geïnteresseerd zijn?

Natuurlijk is kritiek gemakkelijk zonder alternatief, vandaar:

Kwaliteit boven kwantiteit. Eén programmeur die goed kan programmeren is er 5 waard. Letterlijk. Twee voor het zelfde te programmeren, 3 voor nadien alle support en bug-requests af te handelen. Kwaliteit bekom je door mensen al van zeer vroeg te interesseren voor de inhoud van het vak. En dat doe je met… inhoud! Door hands on mensen te laten kennismaken met wat het is om een soldeerbout vast te hebben en je eerste printje te solderen. Hoe het voelt om voor de eerste keer op ‘compileren’ te klikken en te zien dat de computer doet wat jij schreef dat het moest doen. Wat het is om iets te tekenen op de computer, en het daarna echt - geprint - in je handen te hebben. Hoe dat nu eigenlijk werkt schakeling om lampen van op twee plaatsen te kunnen aansteken… En ga zo maar door. Ik ben zeker dat iedereen die gepassioneerd is door techniek fantastische herinneringen heeft aan hoe iets voor de eerste keer echt werkte! 

Concreet: het buskruit moet niet opnieuw uitgevonden worden:

Hackerspaces
Dat zijn plaatsen waar mensen die geïnteresseerd zijn in “de werking der dingen” kunnen samen komen. Waar je kan experimenteren, anderen om raad vragen. Meer info: http://hackerspaces.be/Belgian_hackerspaces 

Timelab - and friends
Labos waar je als niet techneut met open geest naartoe kan gaan en mensen met een bredere technische kennis om raad kan vragen. Dit is vooral gericht naar kunstenaars en creatievelingen die echt iets echts willen maken. Kijk maar hier: http://www.timelab.org/nl/info/nl/lexicon

Weekend Projects
Het heeft weinig woorden nodig: http://goo.gl/Iv12R Moest je dit nu doen in het nederlands? Hoe cool zou dat niet zijn? (Maar kom aub niet af met de ballon en snippers… )

Ondersteuning aan interesse moet ook aan de scholen/universiteiten
Daar schreef ik een tijdje geleden dit over: http://batistleman.com/content/opinie-centers-motivation 

**Ik hoop echt dat de campagne effect zal hebben op de instroom. Maar interessante content zal nodig zijn… **