Batist Leman

December 18, 2010

Opinie: Centers of Motivation

Het kuiken kreeg les van de mooiste vogels van het hele land. Les over de wolken. Over de wind. Over het nemen van loopings. Over het glad strijken van de veren. Sterke verhalen over lange reizen. Dappere gevechten. Na weken intensieve lessen stapte het kuiken fier uit het nest, klaar voor de grote beproeving. Maar meer dan de wind was de zwaartekracht de bepalende factor. Hadden ze hem maar geleerd hoe de vleugels uit te slaan. Had hij maar geoefend. 

Iedereen wil tegenwoordig een eigen onderneming oprichten, of medeoprichter zijn. “Company is the new Rock band” wordt wel eens gezegd. En dat is goed. Aan de basis daarvan ligt de wil om vooruit te gaan, de wil om iets op te bouwen. Dat steeds meer initiatieven genomen worden door onderwijsinstellingen is zeker positief. Maar.

Maar wat men vaak lijkt te vergeten is dat zonder inhoud en oefening geen innovatie mogelijk is. Te veel willen de “idea guy” zijn, maar kunnen het niet op brengen zelf ontwikkeling te doen. Ook daar spelen de onderwijsinstellingen een grote rol. Richt aan elk departemen/faculteit een werkplaats op, een oefenterein om te stuntelen, om te falen, te verspillen. Ook daar zullen de eerste successen ontstaan. Op de fiets waar je het meest mee valt zal je leren fietsen.

Ik kijk vol nieuwsgierigheid en vol grote verwachtingen uit naar het FabLab aan de HoGent. Een plaats waar beginnende  industrieel ingenieurs hun creativiteit kwijt kunnen. Waar ze kunnen knutselen en dingen in elkaar steken die misschien niet zullen werken. Of misschien wel. Dat alles onder het vertrouwend en weinig bemoeiend oog van de docenten. Fantastish

In deze plaatsen zullen de studenten geprikkeld worden door nieuwe technieken, door vernieuwende ideeën. Dit zijn de plaatsen waar ze de dingen kunnen proberen die ze in gedachten hadden bij het kiezen voor die richting. Een plaats om gemotiveerd te worden, om passie te krijgen. Weg met die “Centers of Excelence” waar reproductie en theoretisch inzicht de heilige gralen zijn. Laat het groeien, laat het rijpen in de “Centers of Motivation”, als u dan toch een buzz woord wil. 

Interessante links:

Revolutie in onderwijsland: Edushock: https://twitter.com/#!/edushock
Knutselaars met techniek te Gent: Hackerspace Gent: http://0x20.be
Departement toegepaste ingenieurswetenschappen HoGent: http://inwe.hogent.be/
En uiteraard wat schaamteloze zelfpromotie: http://coded.be/